Hapotus ja etsaus

Lasi on kemiallisesti kestävää. Poikkeuksena tietyt vahvat hapot, joilla lasia voidaan syövyttää ja kiillottaa.

Happokiillotus

Hiottu lyijykristalli on perinteisesti kiillotettu hapottamalla. Lasia kastetaan fluorivetyhapon ja rikkihapon seokseen, jolloin himmeä hiontajälki kiillottuu hohtavaksi. Sooda- ja potaskalasi ei kiillotu.

Fluorivety, sen kaasut ja vesiliuos, fluorivetyhappo, ovat erittäin voimakkaasti syövyttäviä ja myrkyllisiä hengitettynä, joutuessaan iholle ja nieltynä. Aine imeytyy helposti ihon ja kudosten läpi luuhun, jossa se aiheuttaa vaarallisen veren kalsiumkadon.

Mikäli hapotus on tarpeen, työ on syytä teettää ammattilaisilla.

Lasin (happo)etsaus

Etsauksessa lasin pinta syövytetään hapolla, joko pintaa mataten tai syvemmin matalille kuvioille. Etsattu lasi on satiinimaisen sileää, himmeää ja hajottaa valoa hyvin.

Perinteisesti etsauksessa (happoetsaus, acid etching) lasin pintaa syövytetään väkevällä fluorivetyhapolla (hydrofluoric acid, HF). Happo on erittäin vaarallista, joten työ on syytä jättää osaaviin käsiin. Vaihtoehtona fluorivetyhapolle käytetään "sokerietsausta" (sugar acid). Sokerietsauksen syövyttävä ainesosa on ammoniumbifluoridia (NH4HF2). Koska fluorivetyhappo ei ole vapaana, sokerietsauksen riskit ovat pienemmät.

Nykyisin on saatavana myös miedompia etsausaineita. Nämä, mm. harrastajille myytävät aineet, yleensä vain mattaavat kevyesti lasin pintaa. Niidenkin syövyttävä ainesosa voi olla mm. fluorivetyhappoa tai ammoniumbifluoridia.

Vaikka miedompia etsaustuotteita myydään usein turvallisina, on niiden kanssa syytä silti olla huolellinen. Samoin tuotteen turvallisuus- ja käyttöohjeet on syytä selvittää.

Katso mm. Onnettomuuden vaaraa aiheuttavat aineet, www.ttl.fi/ova

Käyttökohteen mukaan valitaan joko nestemäinen tai voidemainen etsausaine. Kun halutaan etsata esineen pinnat kauttaaltaan, se kastetaan nesteeseen. Etsauspastaa on helppo levittää yksityiskohtiin, se ei myöskään roisku yhtä helposti kuin neste. Kaikki aineet eivät sovi laajoille pinnoille, vaan jälki on epätasainen. Lasi puhdistetaan hyvin ennen etsausta.

Kuvioita tehdessä etsausainetta voi maalata suoraan lasin pintaan. Leimaetsauksessa etsausaine painetaan lasin pintaan kumileimasimella. Maskilla voi suojata osan lasista, jolloin happo vaikuttaa vain suojaamattomaan pintaan. Maskeina käytetään mm. tarrakalvoja, lateksia, kumia ja erilaisia vahoja, joita leikataan, valutetaan, maalataan jne. Valoherkkien maskien (photo resist) kuvio valotetaan ja huuhdellaan auki. Neulaetsauksessa maskilla, perinteisesti mehiläisvahan ja hartsin seoksella, päällystettyyn lasiin kaiverretaan kuvioita. Happokäsittelyssä lasin paljaat kohdat mattaantuvat.

Etsauksen jälkeen työ pestään ja happo neutraloidaan huolellisesti ohjeiden mukaisesti. Joillekin aineille riittää neutralloida vedellä ja natriumbikarbonaatilla eli ruokasoodalla. Neutrallointi poistaa syövyttävyyden, mutta ei myrkyllisyyttä.