Hiekkapuhallus

Hiekka- ja raepuhallusta käytetään pintojen puhdistukseen, pinnotteiden poistoon, siloitukseen tai karhennukseen ja jopa muotoiluun ja koristeluun.

Paineilma ja puhallusmateriaali puhalletaan hiekkapuhallussuuttimen, pistoolin, läpi. Paineilma tuotetaan hiekkapuhalluslaitteella tai kompressorilla. Pieniä esineitä hiekkapuhalletaan yleensä suljetussa hiekkapuhalluskaapissa, jolloin syntyvä pöly ei pääse leviämään. Myös puhallusaine on helppo kerätä talteen.

Tarkkaan työhön on olemassa pienikokoisia hiekkapuhalluspistooleja,”hiekkapuhalluskyniä”.

Puhallusjälkeen vaikuttaa ilmanpaineen voimakkuus, puhallusaine sekä rakeen muoto ja karkeus. Hiekkapuhallus viittaa särmikkään puhallusaineen käyttöön, raepuhallus pyöreiden rakeiden. Puhallusmateriaaleja on laaja skaala pehmeästä pähkinärouheesta kovaan piikarbidiin.

Hiekkapuhalluksella voi käsitellä nopeasti pintoja. Myös epätasaisia, joihin hiomalla olisi vaikea yltää.

Lasin hiekkapuhallus

Monet hiekkapuhallusmateriaalit ovat liian pehmeitä lasille. Lasille sopivat hyvin esimerkiksi alumiinioksidi- ja piikarbidirakeet 80–200 karkeuksina. Kvartsihiekka jauhautuu puhallettaessa hienoksi pölyksi. Sitä käytettäessä onkin huomioitava silikoosiriski.

Sopivalla puhallusaineen ja ilmanpaineen yhdistelmällä saadaan haluttu lopputulos: lasin pinta voidaan himmentää kevyesti tai siihen voi syövyttää syviäkin kuvioita.

Läheltä katsottuna hiekkapuhallettu pinta on terävän rosoista. Koska hiekkapuhallus rikkoo lasin pinnan, se myös heikentää lasiesineitä. Myös sormenjäljet näkyvät herkästi hiekkapuhalletussa pinnassa. Pinta käsitelläänkin usein hiekkapuhalluksen jälkeen. Kiillottaminen, liekkikiillottaminen tai hapottaminen tasoittavat rosoja, palauttavat esineen kestävyyttä ja tekevät hiekkapuhalluksen hieman kuivahkosta pinnasta hohtavan silkkimäistä. Kevyemmän käsittelyn voi tehdä vahalla tai silikonilla.

Hiekkapuhalluksen jälki on pehmeäreunainen. Tasainen pinta saadaan liikuttamalla suutinta edestakaisin lasin yli riittävän kaukaa, rauhallisesti ja tasaisesti.

Kun halutaan tarkkarajaisia kuviota, osa lasista peitetään maskilla tai muulla suojalla. Varsinaisten hiekkapuhallukseen tarkoitettujen materiaalien lisäksi käyttökelpoisia ovat erilaiset teipit, tarrakalvot, metallilevy ja -verkko, joustavat liimat, kuten askarteluliima tai puusepänliima, sekä jotkut vahat (levitys sulana). Kaikkein yksityiskohtaisinta jälkeä saa valotettavilla maski-aineilla. Mitä voimakkaammin lasia puhalletaan, sitä kestävämpi on maskinkin oltava.

Pinnan hiekkapuhallus
Pinnan hiekkapuhallus
Kuvio on tehty pvc-liimalla.
Pinnan hiekkapuhallus
Pinnan hiekkapuhallus
Kuvio on tehty teipillä rajaamalla.
Hiekkapuhaltamalla kaiverrus
Hiekkapuhaltamalla kaiverrus
Voimakkaasti hiekkapuhaltamalla lasiin voi kaivertaa muotoja.
No images were found.

Turvallisuus

Käytettävä hengityssuojaimia.
Hiekkapuhalluskäsineet
Kuulosuojaimet
Paineilmaa, saati hiekkapuhallussuihkua, ei saa koskaan puhaltaa ihoa vasten!