Hionta ja kiillotus

Hionta on lasi pinnan kulutusta: pintaa hangataan ja naarmutetaan hiovilla aineilla. Hiomalla poistetaan lasia, muotoillaan lasiaihioita tai koristellaan ja viimeistellään esineitä. Hiomavälineen muodon mukaan lasi voidaan hioa tasaiseksi, kaarevaksi tai kuperaksi.

Suurin osa hionnasta tehdään koneellisesti. Lasia voi hioa myös käsin timanttipinnoitteisilla hiomapapereilla, talloilla ja viiloilla. Jopa tavallinen vesihiomapaperi toimii pienissä kohteissa. Käsin hiotaan yleensä vain pieniä yksityiskohtia tai tasoitetaan pintaa.

Lasi hiotaan aina veden kanssa, jotta hiomapöly huuhtoutuu pois työstökohdasta, eikä lasi tai työväline kuumene ja vahingoitu.

Lasi hiotaan vaiheittain karkeasta hienompaan. Siisteys, käsien ja lasin huolellinen pesu hionta- ja kiillotusvaiheiden välillä on tärkeää.

 

Hionta-kiillotus-pintoja_090412_0010.jpg

Lasin hionnan vaiheita:
Vasemmalla leikattu lasilevy, seuraavat levyn reuna hiottuna karkeasta hienompaan. Oikealla (puoli)kiillotettu reuna.

Mallipaloissa näkyy, ettei niissä ole hiottu riittävästi edellisten vaiheiden syvimpiä kohtia, vaan ne nousevat esiin naarmuina pinnassa.

Karkeahionta

Karkeahionta poistaa lasia tehokkaasti ja nopeasti. Esineelle annetaan oikea muoto, esimerkiksi oikaistaan reuna.

Karkeahiontaan käytetään mm.  pyörivää metallikiekkoa, plaanaa, jonka päälle syötetään veden ja hiomajauheen seosta. Nykyisin käytetään myös keraamisia tai timanttipinnoitteisia laikkoja. Karkeahionnan jälki on rosoista ja himmeää.

Hienohionta

Hienohionnassa pintaa silotetaan karkeahionnan jäljiltä ennen kiillotusta. Jälki on suhteellisen sileä, mutta vielä himmeä. Hienohionnassa käytetään esimerkiksi hiekkakivilaikkoja, keraamisia alumiinioksidilaikkoja tai timanttilaikkoja.

Hienohiontaa (cutting) käytetään myös koristeluun ja kristallin hiontaan.

Hiontakoristelu – Kristallin hionta

Hiontakoristelussa (cutting), esimerkiksi kristallin hionnassa, lasia hiotaan laikkojen muotoillulla ulkokehällä. Laikan profiilin mukaan jälki on tasainen (fasetit), pyöreä (oliivi, kuulaus), lovimainen (leikkaus) tai viivamainen (raidat). Hionnan, hiontakoristelun ja kaiverruksen suurin ero on laikoissa ja hiontajäljessä.

 

Reunahiomakone
Reunahiomakone
Tasolasitöihin valmistetussa reunahiomakoneessa on vesiallas terän alla. Pieni sieni sekä nostaa vettä terään, että pyyhkii siitä lasinsiruja.
Timanttihiomatyyny
Timanttihiomatyyny
Käsin hionta ja kiillotus on hidasta, mutta hellävaraista.
Hiontaa käsin
Hiontaa käsin
Tasaisen lasilevyn päälle on kiinnitetty vesihiomapaperi. Teippiä varmemmin se pysyisi paikoillaan liimaamalla.
Hiontaa käsin
Hiontaa käsin
Veden ja hioma-aineen seoksella voi hioa suoraan tasaisen lasilevyn päällä.
Nauhahiomakone
Nauhahiomakone
Nauhahiomakoneissa kiertää hioma- tai kiillotusnauhalenkki joko vaaka- tai pystyasennossa
Plaana
Plaana
Pyörivän metallikiekon päälle kiekolle syötetään veden ja hiomajauheen seosta.
Puolipinteli
Puolipinteli
Puolipintelin vaaka-akseli on toisesta päästä kiinni laitteen rungossa. Akselin päähän voi vaihtaa erilaisia laikkoja. Sopivalla laikalla hioa myös koveria muotoja.
Kristallinhiontaa
Kristallinhiontaa
No images were found.

Kiillotus

Kiillotuksessa lasin työstössä himmennyt pinta palautetaan kiiltäväksi.

Mekaanisessa kiillotuksessa lasi kiillotetaan esimerkiksi korkkilaikalla ja veden ja hohkakivijauheen seoksella.

Hiottu lyijykristalli happokiillotetaan. Hapotus on vaarallista, eikä sitä tehdä enää Suomessa.

Kuuma- tai liekkikiillotuksessa lasia kuumennetaan sen verran, että sen pinta pehmenee ja silottuu. Riskinä on esineen muodon muuttuminen tai epätasainen kiillottuminen.