Poraus

Kuten sahauksessa, porauksessa käytetään timanttipinnoitettuja teriä. Tavallisen ”umpinaisen” terän pään keskellä liike ei ole riittävän suurta, jotta hioma-aine hioisi kunnolla. Ontot holkkiterät pureutuvat lasiin tekokkaammin.

Suuria reikiä tehdään mm. reikäsahoilla tai metallisella holkkiterällä ja hioma-aineella.

pora-timantti-holkkipora.jpg

Pieni timanttipinnoitettu holkkiterä

Lasi porataan runsaan veden tai jäähdytysaineen kanssa, toisinaan jopa veden alle upotettuna. Sähkömoottorit on suojattava kastumiselta. Pylväsporakoneilla poraus on tarkkaa ja nopeaa. Ne ovat tukevia, mutta usein suuria ja kalliita. Pienissä porauksissa pienoisporat ovat käyttökelpoisia. Poretelineen käyttö nopeuttaa ja helpottaa porausta.

Reunahiomakoneisiin on saatavissa teriä, joissa on poraukseenkin sopiva kapea tappi.

Voimakkaan painamisen sijaan porausta tehostetaan kierrosnopeuksia kasvattamalla. Pumppaaminen, eli terän nostaminen ja painaminen vuoron perään, huuhtoo reiästä hiomajätettä ja edesauttaa jäähdytystä. Paras tulos saadaan poraamalla vastakkaisilta puolilta. Yhdeltä puolelta porattaessa jälki on siistimpi kun lasin alla on tukipala, vaikkapa toinen lasi.

Lasin pinta on kova ja liukas, ja poran terä lipsuu helposti alussa. Terä pureutuu lasiin paremmin kun pinnan ”pitoa” parantaa. Lasin pinnalle voi esimerkiksi kiinnittää palan maalarinteippiä.

 

Pienoispora kiinnitetynä poraustelineeseen.

Pienoisporan kiinnittäminen poratelineeseen helpottaa poraamista.