Ruususeppele

Tasolasista sulatettu helppo malli sopii hyvin aloittelijoillekin. Työ kootaan yksinkertaisen muotoisista paloista, joiden leikkaaminen on tottumattomallekin helppoa.

ruusukranssi-det-2-osa.jpg

 

Tarvikkeet ja materiaali

 • Lasiveitsi, tukeva viivotin, vedenkestävä tussi
 • Yhteensopivaa lasilevyä, neljä eri sävyä, esimerkiksi Artista tai Bullseye.

Lasin leikkaus:

Merkitse leikkuukohdat lasiin tussilla tai leikkaa työpiirroksen päällä. Paina viivotin napakasti paikoilleen, tue siihen lasiveitsi ja vedä yksi yhtenäinen veto. Lasin pintaan syntyy ohut naarmu, jota pitkin lasilevy katkeaa kun sitä taivutetaan vastakkaiselta puolelta, esimerkiksi päydän reunaa vasten. Varsinkin pieniä paloja on helpointa taivuttaa pihdeillä. Silmäsuojia kannattaa käyttää.

Osien valmistus:

Piirrokset pdf-tiedostoina:

Niiden avaamiseen tarvitset pdf-tiedostoja avaavan ohjelman. Adobe Readerin voi ladata maksutta Adobe.com/fi/-sivuilta.

 • Leikkaa lasilevyistä ensin osien levyisiä suikaleita.
 • Leikkaa kolmikulmaiset osat viistosti.
 • Pilko muut palat ensin oikean pituisiksi suorakulmioiksi, joista sitten leikkaat kulmat pois piirroksen mukaisiksi paloiksi.

Epätasaisiksi jääneet reunat voi tarvittaessa siistiä lasin hiomalaitteella, varovasti hienolla viilalla tai vesihiomapaperilla.

Pese lasipalat huolellisesti liasta, myös sormenjäljistä.

Osien kokoaminen:

Sivele tasaiselle uunilevylle veden ja uunipesun seosta parina ohuena, ristikkäisinä kerroksena. Kuivaa levy täysin kuivaksi (esim. uunissa 100°C / 15–30 min).

Työn alla voi olla myös muu erotusaine, esimerkiksi thinfire-paperi.

Kokoa palat vapaasti suoraan uunilevylle tai työpiirroksen päällä. Isoimmat tulevat palat alle, pienet niiden päälle. Osat voi kiinnittää kevyesti liimaamalla, esimerkiksi sulatusliimalla (lasitarvikeliikeet) tai pienellä palalla mehiläisvahaa. Lasien on oltava riittävästi päällekkäin, jotta ne sulavat tukevasti yhteen. Kun kuvio on koottu, vedä työpiirros varovaisesti alta pois.

ruusukranssi-ladonta-uunilevylle.jpg

Kuvio toistuu kuudesti.

Poltto:

Eri lasit poltetaan hieman eri lämpötiloissa, samoin uunit poikkeavat toisistaan. Siksi tarkkaa, kaikissa olosuhteissa toimivaa poltto-ohjetta ei ole. Hankkiessasi lasia kerro millaista lasityötä teet. Ammattitaitoiset myyjät osaavat antaa oikeat ohjeet lasillesi ja uunillesi. Yksityiskohtaisia ohjeita löytyy myös internetistä sekä kirjoista.

Tee ensin koepoltto: laita pari lasipalaa ristikkäin uunilevylle ja polta ohjeen mukaan. Mikäli palat ovat sulaneet liikaa (pinta tuhruinen tai muoto muuttunut liikaa) tai liian vähän, laske tai nosta seuraavan polton huippulämpötilaa. Testaa myös uusi lämpötila.

Muista: kaikkein tärkeintä on oikea jäähdytys. Jäähdytä mieluummin liian hitaasti kuin nopeasti, lasi ei kärsi hitaasta jäähdytyksestä. On hyvä tarkistaa jännitykset valmiista työstä tekemällä polarisaatiotesti.

 

Mallityön poltto

Malli on valmistettu Desagin Artista-lasista ja poltettu kevyttiilisessä keramiikkauunissa, jossa vastukset ovat sivuilla.

Työ sulatetaan lämpötilassa, jossa lasipalat kiinnittyvät yhteen, niiden muodot pehmenevät ja palat jäävät osin koholleen. Liian korkeassa lämpötilassa yksityskohdat, kuten lehtien kärjet, kuroutuvat kasaan.

 

°C nosto Vaihe nopeus °C/h tavoitelämpötila °C pito
1 130 500  
2 200 710 10 min
Jäähdytys 3 * 510 20 min
4 * 460 20 min
5 * 21  

* Lämpötilan lasku vapaasti, uuni suljettuna. Ohjauskeskuksessa vaiheen nopeus esim skip tai 9999.

Uunissa ei  ollut mahdollisuutta lämpötilan laskun ohjelmointiin. Siksi jäähdytys on toteutettu kahtena pitovaiheena.

HUOM ylläoleva ohje on sopiva kyseiselle lasille ja uunille.
Sekä huippulämpötila, että sopiva jäähdytys on syytä testata käytettävälle lasille ja uunille sopivaksi.

Lasikranssissa on sekä ohuita teräviä kärkiä että paksumpia kohtia, joiden välille syntyy helposti lämpötilaeroja. Tämän vuoksi työ vaatii tavallista, yhtenäistä lasityötä hitaamman jäähdytyksen. Jäähtyneen työn jännitykset voi tarkistaa polarisaatiokalvojen avulla.

Anna työn jäähtyä – uunin kantta avaamatta – lähelle huoneenlämpötilaa.

Lasikompassin malleista ja poltto-ohjeista

 

 • Lasikompassin poltto-ohjeet ovat vain lähtökohta niiden mukaan tehdylle työlle. Valitun menetelmän, lasimateriaalin ja työn mittojen lisäksi lopputulokseen vaikuttavat myös muunmuassa muotti, uunilevyn materiaali sekä uuni.
 • Ennen varsinaisen työn polttoa onkin hyvä testata sekä sopiva työlämpötila että jäähdytyksen riittävyys.
 • Poltoissa ei myöskään ole yhtä totuutta. Usein sama tulos saavutetaan säätämällä oikeassa suhteessa kuumennusvauhtia, huippulämpötilaa ja pitoaikaa. Jopa jäähdytys voidaan tehdä eri lämpötiloissa ja pituisena.
 • Lasikompassin mallit ja työohjeet ovat eri ajoilta, ja niissä on käytetty kulloinkin hyvänä pidettyjä poltto-ohjeita. 
 • Työn kuumennus ja erityisesti jäähdytys arvioidaan aina lasin paksuimman kohdan mukaan. Mikäli lasin paksuus vaihtelee voimakkaasti, pidennä jäähdytystä.
 • Työohjeiden poltot onkin hyvä nähdä lähtökohtana, jota säädetään omien olosuhteiden ja tarpeiden mukaan.
 • Vastuu poltosta on aina tekijän.
  Suosittelemme koepalojen tekoa, testipolttoa ja jännitysten tarkistamista koepaloista ennen varsinaisen työn polttoa.

 

Jäähdytyksen arvioinnissa on suositeltavaa käyttää lasinvalmistajan ohjeita silloin, kun niitä on saatavana, mm

 

Viimeistely:

Hio reunoihin mahdollisesti syntyneet terävät lasipiikit pois vedellä ja hienolla vesihiomapaperilla (esim 220). Pese hionnan sekä uunipesun jäänteet vedellä. Ripusta työ kestävän langan varaan.

Ruusukranssi ikkunassa.jpg

Julkaistu Taito-lehdessä 5/1998. Teksti, kuvat, malli ja toteutus: Päivi Kekäläinen