Kudottu lasi

Lasin kutominen on suosittu ja hauska tekniikka. Se näyttää ensisilmäyksellä monimutkaiselta, mutta on periaatteeltaan yksinkertainen. Kapeista lasisuikaleista taivutetaan ensin aaltoilevat ”loimet”. Niiden kujiin pujotellaan ”kuteet”. Kokonaisuus sulatetaan kevyesti yhteen niin, ettei kolmiulotteinen rakenne katoa. Toisinaan kudos taivutetaan vielä muotoon kolmannessa poltossa.

Helpointa on koota harvahko työ tasalevyisistä ja tasavälein asetelluista suikaleista. Suikaleiden leveys ja kudoksen tiheys vaikuttaa paljon ulkoasuun. Työssä voi käyttää myös lasipuikkoja tai lasisuikaleiden päälle lisätä lasilankoja.

Inspiraatiota voi hakea verkosta mm. hakusanoilla woven glass, weaving glass, fused glass weave.

lasikudos_vaaka1.jpg

Tarvikkeet

Lasia
Muotti loimilankojen taivuttamiseen
Muotti lasikudoksen taivuttamiseen
(ei välttämätön)

Mallityöhön on käytetty 18 kappaletta 1 cm leveitä ja 18 cm pitkiä suikaleita. Lasia on siis yhteensä 18 x 18 cm. Mikäli halutaan tiiviimpi kudos, lasia tarvitaan vastaavasti enemmän.

Kun työhön tulee useita värejä, käytetään yhteensopivia laseja. Mallissa on käytetty Bullseyen 3 mm:n levyä. Yksivärisen työn voi toteuttaa vaikkapa ikkunalasista. Sen vihertävä sävy tuleekin hienosti esiin kudoksen rakenteessa. Testaamattoman lasin yhteensopivuuden voi varmistaa leikkaamalla kaikki suikaleet samasta levystä.

On hyvä huomata, että värilasit taipuvat hieman eri tavoin: yleensä läpinäkyvät lasit taipuvat herkemmin kuin opaakit, läpinäkymättömät lasit, ja tummat värit herkemmin kuin vaaleat.

1. Suikaleiden valmistus

Kudosta voi suunnitella vaikkapa ruutupaperin päällä. Kuvassa nuoli osoittaa muottisakaran harjoja, ne tulevat joka toisen kuteen kohdalle.

Lasisuikaleet aseteltuna ruutupaperille ristikkäin

 

Vinkki lasin leikkaamiseen

Ohuita suikaleita on usein vaikea leikata suoraan isomman levyn reunasta. Lasi leikkaantuu helpoimmin keskeltä kahtia. Kannattaa siis ensin leikata esimerkiksi 8 x suikaleen levyinen pala. Se halkaistaan keskeltä kahteen osaan ja puolikkaat edelleen kahtia kunnes suikaleet ovat halutun levyisiä. Huomaa, ettei levystä saa leikattua sen paksuutta ohuempia suikaleita.

Loimisuikaleiden taivutus

Lasikudostekniikkaa varten on myynnissä valmiita muotteja, mutta sellainen on helppo tehdä itsekin.

Muotti voi koostua irrallisista kaistaleista tai se voi olla yhtenäinen, sakarakuvioinen kappale. Varsinkin yksiosaisessa muotissa sakaramuotojen on oltava riittävän loivia, jottei lasi poltossa lukitu muotoihin ja mahdollisesti rikkoonnu.

Muottisakaroiden koko:

  • Korkeus kahdesta kolmeen kertaa lasin paksuinen.
  • Hieman kudetta leveämpiä.
  • Niin pitkiä, että taivutettavat lasisuikaleet saadaan sen päälle pienin välein.

lasikudos-lasin-taipuminen.png

Lasi taipuu kapean sakaran päälle helposti, mutta kapeisiin väleihin ja nurkkiin huonommin. Niissä muoto jää helposti vajaaksi (ylempi kuva). Suikaleiden taivuttaminen halutulla tavalla onkin helpompaa silloin kun sakarat asetellaan väljästi. Kapeaan väliin taivuttaminen vaatii enemmän pito-aikaa ja ehkä hieman korkeamman lämpötilankin.

Mallin muotti on koottu 3 mm:n keraamikuituhuovasta. Siitä on leikattu noin 14 cm pitkiä ja 1,2 cm leveitä paloja. Ne ovat siis hieman lasikudetta leveämpiä. Huopapaloja tulee kolme päällekkäin, jotta sakaran korkeus on riittävä. Pieni tippa liimaa (vaikkapa Erikeeperiä) kuitupalojen päissä auttaa pitämään ne paikoillaan.

Taivutuksen ja muiden poltto-ohjelmat ovat jutun lopussa.

 

lasikudos_1-kuitumuotti_4.jpg
Muottipalat asetetaan yhdensuuntaisesti ja tasavälein. Apuna voi käyttää vaikkapa pahvisia mittapaloja tai thinfire-paperille piirrettyjä viivoja.
lasikudos_3-poltto-1_5.jpg
Lasikudesuikaleet voivat olla mukana jo taivutuspoltossa. Suikaleiden ulkonäkö pysyy yhtenäisenä. Niihin voi samalla sulattaa myös koristeita.
lasikudos_3-poltto-1-tulos_2.jpg
Suikaleiden taipuminen on jäänyt hieman vajaaksi, eli sakaroiden välissä lasi on taipunut kaarevasti, eikä ulotu kulmiin. Mallin väljässä kudoksessa tämä kuitenkin riittää.
No images were found.

2. Lasin punominen ja sulatus yhteen

Taivutuksen jälkeen joka toinen loimi käännetään ympäri, jolloin sakaroiden kohdille muodostuu kujat. Mikäli lasi ei ole taipunut riittävästi tai muotti on ollut liian matala, kuteet eivät mahdu joka väliin. Siinä tapauksessa voi vaikkapa leikata kapeammat kudesuikaleet.

1
1
Kudepalat mahtuvat juuri ja juuri pyöreämmäksi jääneisiin kujiin.
2
2
Joka toinen loimisuikale käännetään ympäri.
3
3
Sakaroiden kohdille muodostuu kuja.
4
4
Kudesuikaleet pujotellaan kujiin.
5
5
Pahvin palat auttavat pitämään loimien välit tasaisina.
6
6
Kudottu työ uunilevyllä odottamassa yhteensulatuspolttoa.
No images were found.

3. Kudoksen taivutus (ei välttämätön)

Mallityö on lopuksi taivutettu itse tehdyssä keraamisessa muotissa.

lasikudos_6_slumppaus_1.jpg

 

Ja työ on valmis!

Työn henkeä voi varioida muuttamalla lasisuikaleiden väriä, leveyttä ja tiheyttä.

lasikudos_7_valmiit_2.jpg

 

Poltot

 

1. poltto: suikaleiden taivutus

 

Vaihe nopeus °C/h lämpötila °C pito
1 200 520
2 300 700 30 min
3 * 482 30 min
4 vapaa lasku * (21)  

* Lämpötilan lasku vapaasti mutta nopeasti, uuni suljettuna. Ohjauskeskuksessa vaiheen nopeus esim SKIP tai 9999.
 

Esimerkkipoltto on varsin hidas ja matalaan lämpötilaan. Ohjelmaa onkin syytä muuttaa oman tarpeen mukaan. Oleellista on, että lasi taipuu halutulla tavalla, mutta lämpötila ei ole niin korkea, että lasi kuroutuu. Mikäli lasi ei ole taipunut riittävästi, onkin parempi nostaa huippulämpötilaa vain maltilla ja mieluummin pidentää pitoaikaa.

2. poltto: kudoksen yhteensulatus

Kudoksen kolmiulotteinen rakenne halutaan jättää yleensä näkyviin, joten työ poltetaan lämpötilaan, jossa suikaleet tarttuvat yhteen, mutta työ ei litisty.

Yhteensulatuspoltto

Vaihe nopeus °C/h lämpötila °C pito
1 200 520
2 300 740 15 min
3 * 482 120 min
4 55 427
5 99 370
6 (330)** 21


* Lämpötilan lasku vapaasti mutta nopeasti, uuni suljettuna. Ohjauskeskuksessa vaiheen nopeus esim SKIP tai 9999.
** Usein uunin luonnollinen jäähtymisnopeus on tätä hitaampi.

 

JÄÄHDYTYS:

Työssä on paljon ohuita ja paksumpi kohtia sekä kulmia, joiden välille syntyy helposti jännityksiä. Tämän tyyppisten töiden jäähdytys onkin syytä tehdä hitaammin kuin saman paksuisten, yhtenäisten kappaleiden.

Bullseye neuvoo jäähdyttämään lasin kaksi kertaa paksuimman osan mukaan – eli mikäli paksuin kohta on 6 mm, käytetään 12 mm:n lasin jäähdytystä.

Bullseye Glass: Annealing Thick Slabs

3. poltto: kudoksen taivutus

Vaihe nopeus °C/h lämpötila °C pito
1 200 520
2 300 670 20 min
3 * 482 120 min
4 55 427
5 99 370
6 (330)** 21


* Lämpötilan lasku vapaasti mutta nopeasti, uuni suljettuna. Ohjauskeskuksessa vaiheen nopeus esim SKIP tai 9999.
** Usein uunin luonnollinen jäähtymisnopeus on tätä hitaampi.

Lasikompassin malleista ja poltto-ohjeista

 

  • Lasikompassin poltto-ohjeet ovat vain lähtökohta niiden mukaan tehdylle työlle. Valitun menetelmän, lasimateriaalin ja työn mittojen lisäksi lopputulokseen vaikuttavat myös muunmuassa muotti, uunilevyn materiaali sekä uuni.
  • Ennen varsinaisen työn polttoa onkin hyvä testata sekä sopiva työlämpötila että jäähdytyksen riittävyys.
  • Poltoissa ei myöskään ole yhtä totuutta. Usein sama tulos saavutetaan säätämällä oikeassa suhteessa kuumennusvauhtia, huippulämpötilaa ja pitoaikaa. Jopa jäähdytys voidaan tehdä eri lämpötiloissa ja pituisena.
  • Lasikompassin mallit ja työohjeet ovat eri ajoilta, ja niissä on käytetty kulloinkin hyvänä pidettyjä poltto-ohjeita. 
  • Työn kuumennus ja erityisesti jäähdytys arvioidaan aina lasin paksuimman kohdan mukaan. Mikäli lasin paksuus vaihtelee voimakkaasti, pidennä jäähdytystä.
  • Työohjeiden poltot onkin hyvä nähdä lähtökohtana, jota säädetään omien olosuhteiden ja tarpeiden mukaan.
  • Vastuu poltosta on aina tekijän.
    Suosittelemme koepalojen tekoa, testipolttoa ja jännitysten tarkistamista koepaloista ennen varsinaisen työn polttoa.

 

Jäähdytyksen arvioinnissa on suositeltavaa käyttää lasinvalmistajan ohjeita silloin, kun niitä on saatavana, mm