Ohutseinäinen pâte de verre

Ohutseinäisessä pâte de verressä kipsiseosmuotin pinnalle lisätään vain muutaman millimetrin paksuinen lasimurskakerros. Lopputulos on ohut lasityö, jonka muottia vasten ollut pinta on himmeä, ja toinen puoli kiiltävä.

Poltossa lasipalaset sulautuvat yhteen. Niiden väleihin muodostuu pieniä ilmakuplia, ja läpinäkyvä lasi muuttuu raekoon mukaan enemmän tai vähemmän läpikuultavaksi. Polton jälkeen muotti on hyvin hauras, ja se on helppo rikkoa herkän lasin ympäriltä. Muotti on siis kertakäyttöinen.

 

pdv-ohut_pinnat-reuna.jpg

Sisä- ja ulkopinnan eroa: oikealla ulkopintaa, vasemmalla sisäpuolta. (PK, Tuulella, 2003, yksityiskohta.)

Lasia lisättäessä murska pysyy paikoillaan lasin ja muotin kosteuden ansiosta. Muotin kuivuessa kevyt liimaus estää murskaa karisemasta. Poltossa lasi pysyy paikoillaan mikäli muottiseinämän korkeus ja kaltevuus, lasimurskan koko ja kokojakauma sekä lämpötila ovat sopivia ja sopivassa suhteessa toisiinsa. Loivalla pinnalla karkeampikin lasi pysyy paikoillaan, korkeammat ja pystymmät pinnat puolestaan onnistuvat paremmin hienommalla lasimurskalla.

Materiaalit

Malline

Helposti muovailtava ja sileä savi käy erinomaisesti malleihin. Mikäli muoto on päästävä, mallin voi valmistaa jäykemmästäkin materiaalista, vaikkapa plastoliinista, tai voi käyttää valmiita esineitä. Puoliksi leikatut hedelmät ja kasvikset ovat myös hyviä malleja. Esimerkkityön valkoinen malline on tehty itse silikonista.

Muotti

 • Kipsi, kuvanveistossa käytetty, ”tavallinen”, kipsi tai mallikipsi.
 • Molokiittijauhe 200 Mesh / 0–0,075 mm (tai kvartsi)

Lasi

Pâte de verressä käytettävän lasin karkeutta ei ole määritelty. Lähtökohtana voisi pitää 0,2– 1 mm:n murskaa. Pölymäisen hienon lasin kanssa työskentely voi olla hankalaa.

Mallien lasi on Bullseye Glassin valmista sulatuslasimurskaa 0001-Fine (0,2–1,2 mm). Vihreässä ”romahdusesimerkissä” murskaa on käytetty sellaisenaan. Valkoisen työn kirkaasta lasimurskasta seulottiin karkein osa pois. Joukkoon lisättiin kirkasta puuteria, 0008 Powder, jotta lasi saadaan pysymään paremmin jyrkällä seinämällä.

Lisäksi työvälineitä saven ja lasin käsittelyyn sekä muotin valmistukseen.

Malline

Lasimurska ei pysy paikoillaan liian pystysuoralla pinnalla, joten työn seinämän on oltava kalteva. Sopiva kaltevuus riippuu mm. käytetyn lasin karkeudesta, lasimurskakerroksen paksuudesta, työn koosta ja seinämän korkeudesta. Alareunaan jätetään 1–2 cm työvara, johon lasia ei laiteta.

Jäykästä materiaalista valmistettujen mallien on oltava täysin päästäviä, jotta ne saa poistettua ilman, että muotti rikkoontuu. Savimallin yksityiskohdista osa voi olla ei-päästäviäkin, koska saven saa poistettua muotin koloista.

PdV-seinämän-muodot.png

Mallineen pinnan voi kuvioida. Pienet yksityiskohdat voidaan täyttää lasilla. Suuria sisään- tai ulospäin suuntautuvia muotoja ei voi tehdä.

Muotin valmistus

Valukehys asetetaan noin 1,5–3 cm etäisyydelle mallista. Pinnat joihin kipsiseos voi tarttua, käsitellään ohuelti erotusaineella.

Ohutseinäisen pâte de verren muotin on oltava pehmeä. Siksi siihen käytetään 1 osa kipsiä ja 2 osaa molokiittia. Ne sekoitetaan keskenään esimerkiksi muovipussissa ja lisätään veteen: 1 osa vettä ja noin 1,4 osaa kipsi-molokiittiseosta.

Esimerkki, mikäli muotin tilavuudeksi on arvioitu yksi litra:

 • Sekoitusastiaan mitataan litra vettä
 • Veteen ripotellaan tasaisesti 1,4 litraa kipsin ja molokiitin 1:2-sekoitusta.
 • Annetaan imeytyä rauhassa minuutin, parin ajan.
 • Sekoitetaan kunnolla, mutta varotaan ilmakuplien syntymistä.
 • Odotetaan välillä tasaiseksi sekoittaen, kunnes seos on kermamaisen paksua.

Muottiseosta laitetaan ensin ohuelti mallin pinnalle kaikkiin yksityiskohtiin. Sitten seosta kaadetaan valukehykseen kunnes mallineen päällä on riittävästi muottiseosta muotin pohjaa varten. Pienessä muotissa noin 10–15 mm korkeimpien yksityiskohtien yli voi riittää.

Annetaan kovettua vähintään tunnin ajan. Tämä kipsiseos on erityisen heikkoa ja haurasta, joten muottia on käsiteltävä varoen.

Lue tarkemmin: Kipsiseosmuotin valaminen

 

Malline poistetaan. Savimallin jäämät puhdistetaan varovaisesti muotista. Pienet savihiukkaset saa hyvin pois savipalalla painelemalla.

Muotin seinämät ohennetaan tasavahvuisiksi muotin koosta ja muodosta riippuen. Pienehköissä töissä sopiva paksuus on noin 2–3 cm. Tasavahvuus pienentää muotin halkeamisriskiä.

Lopuksi irtonainen muottiaines sekä loppusavi voidaan huuhdella varovaisesti pois, mielellään astiassa veden alla. Apuna voi käyttää pehmeää sivellintä, mutta hankaaminen pilaa hyvin helposti pehmeän muotin pinnan.

Lasin lisäämisen voi aloittaa välittömästi muotin puhdistuksen jälkeen.

 

1
1
Silikonimallineen alareuna on tiivistetty kapealla savinauhalla. Valukehyksenä on muovilevystä taivutettu sylinteri.
2
2
Valukehys kiinnitetään teipillä, narulla tai metallilangalla. Myös alareuna kiinnitetään tukevasti ja huolellisesti.
3
3
Ohuella muottivellikerroksella varmistetaan, ettei pinnalle jää ilmakuplia. Sen jälkeen valetaan loput.
4
4
Muotin annetaan kovettua rauhassa ennen muottikehyksen ja mallineen poistoa.
5
5
Silmukkaraudat ovat hyvä työkalu muottiseinämän ohentamiseen.
6
6
Kevyen puhdistuksen jälkeen muotti on valmis lasin lisäystä varten.
No images were found.

Lasin lisääminen

 

1.
1.
Kosteaan muottiin lisätään ensin mahdolliset yksityiskohdat. Työskentely on usein helpompaa kun muotti on vaaka-asennossa.
2.
2.
Mikäli lasi karisee, muottia kostutetaan suihkupullolla. Muottia kuivataan asettamalla se hetkeksi sieniliinan päälle.
3
3
Lasia tulee kaikkiaan noin 3–4 mm:n tasainen kerros. Sitä ei lisätä reunaan asti, vain työskentelyvaraan saakka.
4
4
Lasin päälle lisätään varovaisesti esimerkiksi laimea tapettiliisteri-vesiseos, johon on sekoitettu elintarvikeväriä.
5
5
Lasi taputellaan kevyesti ja varovaisesti tiiviiksi. Liian voimakas taputus voi painaa lasisiruja muotin pintaan sisään.
6
6
Muotin annetaan kuivua rauhassa ennen polttoa.
No images were found.

Poltto

Mikäli muotin pohja on epätasainen tai muotti on yhtään kostea, sen alle on hyvä laittaa hieman karkeaa shamottia. Se tukee epätasaista pohjaa ja auttaa kosteuden poistumista. Mallityön poltto-ohjelma löytyy jutun lopusta.

Polton jälkeen muotti puretaan varovaisesti ja vähän kerrallaan esineen ympäriltä pois (esim terävällä veitsellä). Pölyämisen estämiseksi muotin voi kostuttaa kevyesti suihkupullolla. Lopuksi lasiesine pestään ja mahdollisesti harjataan (hammasharja) kevyesti puhtaaksi.

 

Muotin-purku-09-k_pää.jpg
Muotti puretaan varovaisesti reunoilta alkaen. Huomaa hengityssuojain.
Pdv-malli__5_poltto_04.jpg
Mallityön seinämät olivat jyrkät ja vihreä lasi suhteellisen karkeaa. Se valuikin odotetusti poltossa alas muotin seinämiltä.
Pdv-malli__6_valmis_02-vihreä.jpg
Pinnalle hienojakoisemmalla lasimurskalla tehdyt kuviot ovat osin pysyneet paikoillaan.
No images were found.

 

Valkeassa työssä käytettiin hienojakoisempaa murskaa, ja se pysyikin paikallaan huolimatta seinämän jyrkkyydestä. Valo hajoaa kulkiessaan työn seinämän läpi. Sen vuoksi kirkkaasta lasista tehty työ vaikuttaa valkoiselta. Sen sijaan täplät ovat hienojakoisen (powder) valkoisen ja kirkkaan lasin sekoitusta.

 

Pdv-malli__6_valmis_04vaaka.jpg

 

Mallityössä käytetty poltto-ohjelma

Sekä muotin, että uunikaluston kannalta on parasta, että muotti on täysin kuiva ennen polttoa.

Vaihe nopeus °C/h lämpötila °C pito
1 90 200 *
2 120 580
3 180 720 20 min
4 vapaa lasku** (21)  

* Uuni raollaan, jotta mahdollinen höyry poistuu. Muotti ilmakuivunut ennen polttoa, mutta kosteutta voi tulla senkin jälkeen.

** Lämpötilan lasku vapaasti, uuni suljettuna.

 

Lasikompassin malleista ja poltto-ohjeista

 

 • Lasikompassin poltto-ohjeet ovat vain lähtökohta niiden mukaan tehdylle työlle. Valitun menetelmän, lasimateriaalin ja työn mittojen lisäksi lopputulokseen vaikuttavat myös muunmuassa muotti, uunilevyn materiaali sekä uuni.
 • Ennen varsinaisen työn polttoa onkin hyvä testata sekä sopiva työlämpötila että jäähdytyksen riittävyys.
 • Poltoissa ei myöskään ole yhtä totuutta. Usein sama tulos saavutetaan säätämällä oikeassa suhteessa kuumennusvauhtia, huippulämpötilaa ja pitoaikaa. Jopa jäähdytys voidaan tehdä eri lämpötiloissa ja pituisena.
 • Lasikompassin mallit ja työohjeet ovat eri ajoilta, ja niissä on käytetty kulloinkin hyvänä pidettyjä poltto-ohjeita. 
 • Työn kuumennus ja erityisesti jäähdytys arvioidaan aina lasin paksuimman kohdan mukaan. Mikäli lasin paksuus vaihtelee voimakkaasti, pidennä jäähdytystä.
 • Työohjeiden poltot onkin hyvä nähdä lähtökohtana, jota säädetään omien olosuhteiden ja tarpeiden mukaan.
 • Vastuu poltosta on aina tekijän.
  Suosittelemme koepalojen tekoa, testipolttoa ja jännitysten tarkistamista koepaloista ennen varsinaisen työn polttoa.

 

Jäähdytyksen arvioinnissa on suositeltavaa käyttää lasinvalmistajan ohjeita silloin, kun niitä on saatavana, mm