Uunitekniikoissa käytettävä lasi
Lasin uunitekniikoissa voi käyttää hyvin monenlaisia laseja. Yleensä toivottuja ominaisuuksia ovat esimerkiksi matala viskositeetti ja työlämpötila sekä pieni kiteytymisherkkyys.
Kun lasikappaleita sulatetaan yhteen, niiden yhteensopivuus on tärkeää. Yhteensopimattomien lasien välille syntyy jännityksiä, jotka voivat rikkoa lasiesineen jopa kauan sen valmistumisen jälkeen. Lasien yhteensopivuutta arvioitiin aiemmin lämpölaajenemiskertoimen (COE) perusteella. Se ei kuitenkaan yksinään takaa yhteensopivuuta, vaan mm. viskositeetilla on suuri rooli. Lasimerkkien ilmoittama lämpölaajenemiskerroin on nimellisarvo, ja mm. tietyt värit voivat poiketa siitä.
Käytännössä yhteensopivuuden voi varmistaa muutamalla tavalla. Helpointa on käyttää testatusti yhteensopivia lasituotteita. Toinen vaihtoehto on testata lasit itse. Samasta lasikappaleesta, vaikkapa tasolasilevystä peräisin olevat palat ovat aina yhteensopivia.
Jäähdytyksen onnistumiseksi lasin jäähdytyslämpötila on tiedettävä tai se on voitava testata.
Sulatuslasit
Sulatuslaseilla tarkoitetaan erityisesti uunitekniikoita varten valmistettuja, helposti sulatettavia laseja. Oleellista niissä on yhteensopivuus tuotemerkin omien lasien kesken.
Kunkin valmistajan valikoimaan kuuluu yleensä monenlaisia lasilevyjä, puikkoja, murskia jne. Valikoimien laajuudessa on eroja, samoin lasimateriaalin laadussa ja hinnoissa. ”Testatusti yhteensopivien” lasien valmistajat testaavat laseja tuotannossa jatkuvasti. Monet yritykset, esimerkiksi Bullseye ja Oceanside, tuottavat myös ohjeita ja tietoa lasin valmistuksesta ja käyttäytymisestä.
Uunitekniikoihin sopivat erinomaisesti niitä varten kehitetyt, testatusti yhteensopivat lasit, tunnetuimpina valmistajina Bullseye Glass (fusable, COE 90) ja Oceanside Compatible, entinen System 96 (COE 96). Niissä on laaja valikoima sekä läpinäkyviä, että läpinäkymättömiä sävyjä. Laseja saa monessa muodossa: 1–10 mm paksuisina levyinä, murskina, jauheina, lankoina ja vaikkapa hiutaleina.
Saksalainen Schottin valmistama konelasi Artista (COE 94) on ollut suosittua, osin edullisuutensa vuoksi. Sitä saa tasolasina ja valmiina murskana. Lasia on helppo leikata. Se on kovempaa ja jäykempää kuin Bullseyen tai Oceanside Compatiblen lasit ja tarvitsee niitä korkeamman työlämpötilan. Värivalikoima on niukka, kymmenisen läpinäkyvää sävyä. Värillisen Artistan tuotanto on jo lopettu, mutta sitä voi löytyä vielä myyjien varastoista. Kirkasta Artistaa valmistetaan edelleen.
Italialainen Effetre, ent. Moretti (COE 104) on tunnettu värilasipuikoistaan, joita on käytetty mm. lampputyössä. He valmistavat nykyisin myös tasolasia.
Sulatuslaseja tulee myös Kiinasta. Nykyisin myydään myös ikkunalasin (float) kanssa ”yhteensopivia” sulatuslaseja.
Muottiinsulatuksiin kehitettyjä lasilaatuja ovat muun muassa Reichenbachin ja Gafferin™ valulasit.
Muu lasi
Myös tavallisia lasituotteita, kuten tiffany- ja lasimaalauksissa käytettävää värillistä tasolasia, float-lasia eli ”ikkunalasia”, tai vaikkapa lasipulloja voi käyttää, samoin lasitehtaissa ja -hyteissä käytettävää lasia.
Lasit, joita ei ole valmistettu sulatettaviksi, voivat käyttäytyä yllättävästi poltossa. Niiden väri voi muuttua, tai pinta kiteytyä voimakkaasti. Hankaluuksia voi tuottaa myös mm. oikean jäähdytyksen arviointi tai lasien yhteensopivuus. Ne ovat usein myös kovia ja lyhyitä laseja, ja vaativat sulatuslaseja korkeammat työlämpötilat ja ovat jäykkäliikkeisempiä sulana.
Yhteensopivuuden voi varmistaa käyttämällä vain samasta kappaleesta olevia paloja. Vaikka lasi olisi samasta lähteestä peräisin, esimerkiksi oletettavasti saman lasitehtaan valmistamaa pullolasia, se ei välttämättä ole yhteensopivaa.