Tarvittavan lasimäärän arviointi

Sulaessaan lasipalat tiivistyvät eli muovautuvat lähemmäksi toisiaan. Palojen välissä olevaa ilmaa poistuu. Tiivistymisen määrään vaikuttaa mm. lasipalojen koko, kokojakauma ja pakkautuminen.

lasin-tiivistyminen-muotissa.png

Vasemmalla muotti ja lasia ennen polttoa, oikealla sen jälkeen. Lasin pinta on laskenut, mutta lasi ei ole kutistunut, palat vain ovat tiivistyneet. Katkoviiva esittää työn tavoitemittaa.

Usein on tarpeen tietää kuinka paljon lasia tarvitaan, jotta muotti varmasti täytyy halutulla tavalla eikä esine jää vajaaksi, mutta ylimääräistä poistettavaakaan ei ole liikaa. Silmämääräisesti on arviointi on vaikeaa. Selkeistä geometrista kappaleista tilavuuden voi laskea, mutta yleensä tilanne on monimutkaisempi.

Tapa 1 - mallineen tilavuus suoraan lasin tilavuudeksi

Tämä on helppo ja yksinkertainen mittaustapa erityisesti kun kyseessä on pienehkö työ jossa käytetään vain yhtä lasiväriä. Mikäli mallineessa on iso työ- ja lasivara, se kannattaa poistaa, muuten se tulee lasimäärän arvioon mukaan.

lasin-ja-mallin-tilavuus-mittatapa_1_1.jpglasin-ja-mallin-tilavuus-mittatapa_1_2.jpglasin-ja-mallin-tilavuus-mittatapa_1_3.jpg

1. Riittävän suureen astiaan laitetaan vettä. Sen pinta merkitään.

2. Malline laitetaan veteen. Sen on oltava kokonaan veden peitossa. Veden pinta merkitään.

3. Malline poistetaan*. Lasia lisätään, kunnes veden pinta nousee ylempään merkkiin saakka.

*Mikäli malli on savea, astia on hyvä puhdistaa ja täyttää uudelleen puhtaalla vedellä alempaan merkkiin saakka.

Tapa 2 - muotin vetoisuus

Vesi toimii vetoisuuden mittaamisessa hyvin silloin, kun muotin voi kastella eikä se ole suuri.
Isoja muotteja mitataankin veden sijaan esimerkiksi riisillä, styroksihelmillä tai vastaavilla. Ne eivät mittaa pieniä yksityiskohtia yhtä tarkasti kuin neste. On myös varmistuttava, ettei mitta-ainetta jää muottiin.
 

1. Muottiin kaadetaan vettä tai muuta mitta-ainetta kunnes sitä on suunniteltuun valmiin lasityön yläreunaan tai hieman sen yli. Kun mitataan veden avulla, muotin hyvä olla märkä, jottei mittaukseen käytetty vesi imeydy siihen liikaa. Muita mitta-aineita käytettäessä kuiva muotti voi olla parempi, jottei aine tartu kiinni.
 

2. Veden/mitta-aineen määrä mitataan.

  • Joko kaatovaiheessa.
    Esimerkki: Kannuun mitataan 1 litra vettä. Sitä kaadetaan muottiin tavoitemittaan saakka. Kannuun jää 3 dl vettä. Valmistettavan esineen tilavuus on siis 7 dl.
     
  • Tai muottiin laitetusta vedestä/mitta-aineesta: se kaadetaan muotista pois ja mitataan.
     

3. Lasketaan tarvittavan lasin määrä tilavuutena tai painona.

  • TILAVUUS: Syrjäytetyn veden mukaan
    Esimerkki kohdassa 3 mitatun tilavuuden mukaan: Astiaan laitetaan vettä. Sen pinta merkitään. Poistetaan 7 dl vettä, veden pinta merkitään. Lisätään lasia, kunnes vesi nousee ylempään merkkiin. Kaiken lasin on oltava pinnan alla.
     
  • PAINO: Laskemalla veden tilavuuden pohjalta.
    Esimerkki kohdassa 3 mitatun tilavuuden mukaan: 0,7 l x 2,5 kg = 1,75 kg

    Tavallisen soodakalkkilasin, kuten ikkunalasin tiheys on noin 2,5 kg/dm3,
    eli litra, 10 x 10 x 10 cm painaa 2,5 kiloa.

    Esimerkkejä: Bullseye 2,5 kg/dm3, Reichenbachin valulasi 2,8 kg/dm3, Gafferin valulasi 3,6 kg/dm3.