Lasin puhdistus ennen kuumennusta

Lasin pinnalla voi olla monenlaisia epäpuhtauksia: sormenjälkiä, leikkuuöljyn jäämiä, ympäristöstä siirtyneitä materiaaleja kuten pölyä tai lasille tehtyjä merkintöjä. Mikäli niitä ei poisteta ennen polttoa, ne voivat palaa lasiin pysyvästi kiinni tai jopa aiheuttaa pinnan kiteytymistä.

Lasilevyt

  • Poista tarrat ja maalikynän, teipin yms. jäljet. Niiden poistoon voi käyttää vaikkapa kynsilakanpoistoainetta, mutta lasi on puhdistettava vielä sen jäljiltä.
  • Puhdista lasi ja kuivaa lasit nukkaamattomalla liinalla. 
  • Käytä suojahansikkaita tai nosta lasia varovaisesti reunoista uusien sormenjälkien välttämiseksi

Yleinen tapa puhdistaa lasi on pesu lämpimällä vedellä ja tilkalla astianpesuainetta. Kuitenkin mm. Bullseye suosittelee käyttämään isopropanolia tavallisen tai ammoniakkia tai denaturoitua alkoholia sisältävän pesuaineen sijaan.

Murska

Valmiita teollisesti valmistettuja murskia ei ole tarpeen pestä. Mikäli lasimurska on kerännyt pölyä, tai siinä on runsaasti hyvin hienoa lasijauhetta joukossa, se on hyvä huuhdella puhtaaksi.

Astiaan laitetaan lasia ja vettä niin, että lasi peittyy ja sitä on helppo sekoittaa. Maitomainen veden ja pölyn sekoitus kaadetaan pois. Huuhdellaan, kunnes huuhteluvesi pysyy kirkkaana.

Huuhteluvesi kannattaa kaataa saostumaan erilliseen astiaan. Kun lasi on saostunut pohjalle lietteeksi, kirkas vesi lasketaan viemäriin ja lasiliete puolestaan laitetaan jätteisiin.

Mikäli lasia murskataan itse, lasi kannattaa puhdistaa ennen murskausta. Metallityökaluista, vasarasta tms, irtoaa pieniä metallihiukkasia lasiin. Ne voi poistaa magneetin avulla.