Työn puhdistus polton jälkeen
Lämpötaivutuksessa ja yhteensulatuksessa lasiin voi tarttua uunipesua tai uunisuojapaperin pölyä. Ne on yleensä helppo huuhdella pois.
Keraamikuituvalmisteiden sekä lasikuidun kanssa on oltava varovainen. Niiden alkuperäinen sideaine palaa poltossa pois, jonka jälkeen ohut kuidut lähtevät helposti ilmaan leijumaan
Muottiinsulatuksen puhdistaminen
Poltettu lasityö kastellaan ja pestään vasta täysin jäähtyneenä lämpöshokin estämiseksi. Isot, varsinkin kipsiseosmuottiin sulatetut työt, kannattaa kastella vasta polton jälkeisenä päivänä. Näin varmistetaan niiden jäähtyminen kauttaaltaan.
Irtonainen, esimerkiksi keraamikuitupöly, lähtee kevyesti vedellä pesemällä. Lasiin tarttunut erotus- ja muottiaine irtoaa usein vedellä ja pehmeällä kynsi- tai hammasharjalla harjaamalla. Hankausta voi tehostaa hammastahnalla. Teräsharjalla hankaa hyvin, mutta monet metalliharjat värjäävät lasin pintaa.
Mikäli pesu ei riitä, voi jäämiä irrottaa kipsiä ja kalkkia liuottavilla aineilla. Etikka on turvallinen ja perinteinen, mm. kalkkikertymien poistoon käytetty aine. Se voi kuitenkin ärsyttää suojaamatonta ihoa. Lasia liotetaan esimerkiksi 6-10%:sessa etikkahapossa (tavallinen ruokaetikka), tarpeen mukaan muutamista minuuteista useampaan päivään. Sen jälkeen pesu vedellä ja harjalla. Myös sitruunahappo ja muut puhdistus- ja kalkinpoistoaineet voivat tehota. Tarkista kyseisen aineen käyttö- ja käyttöturvallisuusohjeet.
Monet aineet, kuten tietyt hapot ja ammoniakki (puhdistusaineissa) voivat mietoinakin liuoksina vahingoittaa lasia. Lasia ei kannata puhdistaa vahvoilla, syövyttävillä aineilla. Sen lisäksi, että lasi voi syöpyä, ne ovat vaarallisia.
Mikäli muu ei auta, työn pinta hiotaan tai hiekkapuhalletaan puhtaaksi. Käsin hionta on hidasta, mutta ei vahingoita työtä yhtä helposti kuin koneellinen hionta tai hiekkapuhallus. Hiekkapuhallus ulottuu hyvin myös mataliin koloihin.