Lämpötaivutus & slumppaus

Lämpötaivutuksessa kannattimien tai muotin varaan asetettua lasia kuumennetaan sen verran että se taipuu. Lasin vahvuus ei muutu. Lämpömuovauksessa lämpötila on korkeampi ja lasi paikoin venyy ja ohenee, toisaalla se voi paksuuntua.

Slumppaus on yleinen, sekä taivutukseen, että muovaukseen viittaava nimitys. Muitakin nimityksiä käytetään: vajutus tai roikotus, englanniksi mm. slumping, dropping, draping, folding. Nimitykset täsmentävät työtapaa: taivutetaanko lasi muotin sisään (kovera muotti) vai sen päälle (kupera muotti); taipuuko lasi muotin pinnan mukaisesti vai vapaasti, vain osin kannateltuna; taipuuko lasi tasaisesti vai niin, että sen reunat laskostuvat.

Lämpötilat ovat matalampia kuin yhteensulatuksessa. Liian korkeassa lämpötilassa lasi taipumisen sijaan sulaa ja valuu pois paikoiltaan. Slumppauspolton voi yhdistää lasimaalin, emalin tai siirtokuvien kiinnisulatukseen.

Yleisintä on tasolasin tai yhteensulattamalla tehdyn lasilevyn muotoilu. Taivutettavat – vai pitäisikö sanoa lysäytetyt – olut- ja viinipullot ovat myös suosittuja.

Slumppausmuotteihin sopii laaja valikoima materiaaleja. Keraamisia ja metallisia muotteja on saatavana myös valmiina. Keraamikuiduista voi valmistaa kevyitä muotteja. Kipsiseosmuotitkin käyvät slumppaukseen, mutta lämpöä varaavina ne voivat aiheuttaa lasin kiteytymistä.

 

MALLITYÖ: Matala vati ikkunalasista

 

yht-sul-slumppaus_harmaa-pun_taiv-muotissa.jpg

Yhteensulatettu tasolasityö on taivutettu itse tehdyssä keramiikkamuotissa.