Tasolasin yhteensulatus

Yhteensulatus jaotellaan usein sulatuslämpötilan ja sulamistuloksen mukaan täyssulatukseen (full fuse) ja kohosulatukseen (tack fuse). Myös muita nimityksiä käytetään sekä englanniksi, että suomeksi. Yhteensulatuksessa käytetyt lämpötilat ulottuvat noin 700°C:sta yli 800°C:seen.

Yhteensulatuksesta on hyvin paljon erilaisia variaatioita.

 

Täyssulatuksessa lasit sulautuvat uudeksi yhtenäiseksi levyksi. Työn paksuus on 6 mm tai enemmän.

 

Yhtsul-Kirkas-raitavati-sulatettu_1.jpg

Työssä on sulatettu yhteen kaksi kerrosta 3 mm:n tasolasia. Kirkkaan pohjan päällä on kuvio kirkkaasta, harmaasta ja punaisesta lasista.

MALLIOHJE: Harmaa raitalautanen

 

Kohosulatuksessa lasit sulatetaan yhteen, mutta ne eivät kokonaan sulaudu samaan tasoon, vaan osa laseista jää koholle. Monissa kohosulatustöissä pohjana on 3 mm lasilevy, jonka päälle tehdään kuvioita levypaloilla tai lasimurskalla. Kokonaispaksuus on usein lähempänä kolmea kuin kuutta millimetriä.

 

ruusukranssi-det-2-osa.jpg

MALLIOHJE: Ruususeppele

 

Tartuntasulatus-nimitystä käytetään toisinaan kohosulatuksesta tai tarkoittamassa vielä matalamman lämpötilan polttoa, jossa lasi juuri ja juuri tarttuu yhteen.

tartuntasulatus-tack-fusing.jpg

Yhteensulatuksen variaatioita

Yhteensulatuksesta on runsaasti variaatioita.

Kampauksessa värillisiä laseja sulatetaan korkeaan lämpötilaan ja lasin pintaan vedetään kuvioita metallipiikillä. Värit muodostavat sulkamaisia kuvioita.

Kudos (weave) työssä lasisuikaleet lämpötaivutetaan ensin matalaksi aaltomuodoksi. Jäähdytyksen jälkeen suikaleet pujotellaan kudokseksi ja sulatetaan yhteen.

MALLIOHJE: Kudottu lasi

Reliefikuvioinnissa  (kiln carving – kohokuviointi, syväkuviointi, reliefisulatus) lasin alla on matala kuviointi, joka toistuu negatiivisena lasiin. Kuvio on lasin paksuutta matalampi – yläpinta jää sileäksi. Kuviot tehdään esimerkiksi keraamikuitupaperista tai -huovasta tai vaikkapa pienen vesimäärän kanssa sekoitetusta, paksusta uunipesusta.

Lasin laminoinnin tunnetuin käyttökohde on turvalasin valmistus. Mikäli turvalasi, esimerkiksi auton tuulilasi, rikkoontuu, lasilevyjen väliin laitettu muovinen laminointikalvo pitää palaset yhdessä.

Uunitekniikoissa laminoinnilla, väliinsulatuksella, tarkoitetaan muusta materiaalista valmistettujen koristeiden tai kuvien sulattamista, sinetöintiä, lasilevyjen väliin. Laminointi sopii erityisesti materiaaleille, jotka eivät lasin pinnalle laitettuna sulaisi siihen kiinni. Usein käytetään esimerkiksi ohutta metallilankaa tai keraamikuitupapereista tai ohuesta metallifoliosta leikattuja kuvioita. Jopa orgaanisia materiaaleja voi jossain määrin käyttää. Rajoituksia materiaalien käytölle asettaa mm. yhteensopivuus ja kaasuuntuminen. Jälkimmäinen voi aiheuttaa lasikuplien lisäksi turvallisuusriskejä. Metallin, kivien ja vaikkapa keramiikan palojen käytölle

 

Kuviotanko
Kuviotanko
Yhteensulatettu kuviotanko ja siitä leikattu viipale. Oikealla sulatettuna koruksi.
Reliefikuviointi
Reliefikuviointi
Eri paksuisten keraamikuitutuotteiden lasiin jättämä jälki.
Reliefikuviointi
Reliefikuviointi
Tasolasin alle laitettu matala kuviointi toistuu lasin alapuolella. Yläpuoli jää sileäksi.
Variointia
Variointia
Lasilevyjen väliin jääneet ilmakuplat muodostavat kuvioita.
Syrjällään sulatus
Syrjällään sulatus
Levypalojen muoto ja asettelutapa vaikuttavat paljon lopputulokseen. Syrjälleen asetetuista suikaleista saa ohutraitaista levyä.
Syrjällään sulatus
Syrjällään sulatus
Ohutraitainen levy edelleen vadiksi taivutettuna. Pinta on hiekkapuhallettu himmeäksi.
Laminointi
Laminointi
Ohut lyöntimetalli ja metallilanka kahden kirkkaan lasin väliin laminoituna.
Laminointi
Laminointi
Koepalan vasemmalla puolella laminointitesti. Oikealla puolella materiaalit ovat juuri ja juuri lasin pintaan tarttuneita.
Kudottu lasi
Kudottu lasi
Lasikudos saadaan aikaan kahdella poltolla.
No images were found.