Mallit

Mallineen avulla siirretään valmistettavan esineen muoto ja pinnan rakenne valettavaan muottiin. Sulattamalla lasia muotissa saadaan aikaan mallineen muotoinen kappale.

Mallineena voi käyttää esinettä tai ainetta, jonka voi poistaa muottia vahingoittamatta. Yleisiä mallinemateriaaleja ovat savi, kipsi, vahat, muovit, hartsit, silikonit ja muottikumit. Myös valmiita esineitä tai vaikkapa kasveja voi käyttää, kunhan ne ovat poistettavissa muotista.

Osaa mallinemateriaaleista, kuten savea ja plastoliinia, voi muotoilla tai työstää suoraan käsin.

Jotkin mallineet valmistetaan välillisesti, eli niitä ei muokata suoraan: Ensin otetaan alkuperäisestä mallista muotti. Sitten muotilla valmistetaan malline sulatusmuotin valmistusta varten. Näin valmistetaan esimerkiksi silikoni- ja muottikumimuotit.

Kertakäyttöiset ja kestomallineet

Kertakäyttöinen malline tuhoutuu muottia tehdessä. Esimerkiksi vahamalline sulatetaan muotista pois.

Kestomallineella voi valmistaa useita muotteja ilman mallineen muuttumista

Monistettavia mallineita voi kopioida. Esimerkiksi vahamalline tuhoutuu lasinsulatusmuotin teossa, mutta jonka kopioita voi valmistaa kipsimuottiin valamalla.

Päästävä ja ei-päästävä muoto

Yksinkertaisin malline on päästävä, eli se ”pääsee” nousemaan muotista, ilman että malline tai muotti vahingoittuu. Käytännössä päästävän mallineen on oltava hieman leveämpi muotin suuaukon puolelta, eikä siinä saa olla liian syviä ja ulkonevia muotoja.  Päästävä malline voidaan valmistaa myös joustamattomasta materiaalista.

 

Päästävä-ja-ei-päästävä-muoto.png

Vasemmalla päästävä, oikealla ei-päästävä malline.

Ei-päästäviä, monimutkaisia muotoja valmistettaessa joustamattomia mallineet rikkovat joko muotin tai rikkoutuvat itse. Sen sijaan vahamalline voidaan sulattaa pois muotista. Saven voi kaivaa ulos muotista mikäli sen suu ei ole liian ahdas. Ei-päästävä muoto voi olla toteutettavissa myös moniosaisella muotilla, jossa yksittäiset muotin osat ovat päästäviä. Sulatusmuoteissa ositettuja muotteja käytetään harvoin.